Omagiu Foștilor Deținuți Politici din România în Maramureș

Comunicat de presă

 

Muzeul de Artă Florean aduce omagiu Foştilor Deţinuţi Politici din România

 

Imagine

Data: 30 mai 2014

Loc: Parcul de Sculpturi – Poiana Soarelui şi Poiana la Nuci

(Comuna Cerneşti, aprox. 35 km de Baia Mare, înspre Târgu Lăpuş)

Vernisaj și masă rotundă

 

Muzeul de Artă Florean are deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul-eveniment dedicat Foştilor Deţinuţi Politici din România, realizat în colaborare cu Fundaţia Academia Civică. Considerând memoria şi adevărul deopotrivă importante pentru dezvoltarea reală a culturii, Muzeul de Artă Florean vă invită la o dezbatere vizuală şi verbală ce aduce omagiu celor care au fost închişi pentru nesupunere la ideologia comunistă și nerespectarea tiparelor închistate ale societății.

Evenimentul debutează cu prezentarea sculpturii realizată de artistul Mircea Bochiş la propunerea Muzeului de Artă Florean în cadrul ediției Taberei de Sculptură 2011 ca omagiu adus Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România. Sculptura reprezintă repetabilitatea unei siluete umane ce poate sugera frecvenţa şi uşurinţa cu care cei ce nu se supuneau regimului erau închişi; un alt unghi de citire propune unificarea foştilor deţinuţi politici în gând şi idei, într-un mod în care nu mai conta identitatea, ci tocmai această nerespectare a ideologiei comuniste. Vizualul are un impact bine determinat fiind sinteza unei idei generale ce poate fi completată şi, de ce nu, explicată de povestirile şi experienţele pe care le au foştii deţinuţi politici.

În cadrul mesei rotunde dorim să evidenţiem îngrădirea libertăţii de exprimare, imposibilitatea unei alegeri deliberate şi personale de culturalizare şi realitatea închisorilor din perioada comunistă. Membrii ai Asociației foştilor deţinuţi politici ne onorează cu prezența, domniile lor fiind prezenți în Maramureș cu ocazia Întâlnirii anuale a foştilor deţinuţi politici şi a Centenarului Coposu, evenimente care au loc pe data de 29 mai 2014 la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighet.

Pentru o întoarcere la vizual, Muzeul de Artă Florean prezintă fotografii ce aparţin foştilor deţinuţi politici şi care devin valori ale unor trăiri şi memorii ce nu trebuie uitate. Evenimentul fiind organizat de un muzeu de artă contemporană, considerăm necesară realizarea unei expuneri care să vorbească vizual despre experienţele foştilor deţinuţi politici atunci când cuvintele devin tăcute. Fotografiile aparţin Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighet.

Alexandra Mihali, curator

Program

orele 11.00 Primirea invitaţilor

orele 11.30-12.00 Vernisarea sculpturii “Omagiu pentru foştii deţinuţi politici”

orele 12.00-14.00 Masă rotundă

orele 14.00-15.30 Prânz

orele 15.30-17.00 Vizitarea Parcului de Sculpturi

 

                                                                                                            Wandering Art Museum… for art we all love

Muzeul de Artă Florean se defineşte prin expoziţii temporare prin intermediul cărora formează dialoguri vizuale între instituţia muzeală şi artă, muzeul fiind puntea de legătură între artă şi lumea întreagă.

Colecţia muzeului e construită ca urmare a concursurilor şi rezidenţelor artistice; Tabăra de Sculptură, Festivalul Internaţional de Film Experimental, Salonul Internaţional de Gravură Mică, Salonul de Pictură, fiind câteva dintre activităţile muzeului. Adiacent, muzeul organizează expoziţii pe concepte cu subiecte contemporane.

Un răspuns la “Omagiu Foștilor Deținuți Politici din România în Maramureș”

Lasă un comentariu