Arta degenerată

Degenerate art (Arta degenerată) este traducerea în engleză a expresiei germane Entartete Kunst, care este eticheta pe care partidul național-socialist (nazist), sub conducerea liderului său Adolf Hitler, a aplicat-o artei pe care nu o aproba, în încercarea de a aduce arta sub controlul lor.

Smarthistory

Toată arta modernă era considerată „degenerată” de către partidul național-socialist (nazist). Expresionismul a fost vizat în mod special. În 1937, muzeele germane au fost curățate de arta modernă de către guvern, fiind eliminate în total aproximativ 15 550 de lucrări. O selecție a acestora a fost expusă la München, în cadrul unei expoziții intitulate Entartete Kunst. Aceasta a fost atent organizată astfel încât să încurajeze publicul să ia în derâdere lucrările. În același timp, a avut loc o expoziție de lucrări pictate și sculptate în mod tradițional, care au lăudat partidul nazist și viziunea lui Hitler despre virtuțile vieții germane: „Kinder, Küche, Kirche” (familie, casă și biserică). În mod ironic, această artă oficială nazistă era o imagine în oglindă a realismului socialist al comuniștilor.

Expoziția Arta degenerată urmărea să demonstreze că tendințele moderniste, cum ar fi abstracția, sunt rezultatul inferiorității genetice și al declinului moral al societății. De exemplu, a fost făcută o paralelă explicită între modernism și bolile mintale.

Unele dintre aceste lucrări au fost distruse ulterior; altele, declarate oficial „comercializabile la nivel internațional”, au fost vândute prin intermediul unor comercianți de artă care acționau în numele guvernului german (The Sick Child /Copilul bolnav, de Edvard Munch, care se află în prezent în colecția Tate, a fost vândut la licitația din 1939.).

Multe dintre acestea și-au găsit, în cele din urmă, noi case în colecții muzeale din străinătate.

traduceri după: tate.org.uk & moma.org

Scalar
Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: