Undeva la noi în țară

După titlul postului probabil că v-ați fi așteptat la cu totul altceva decât la prezentarea unui film românesc. Sau nu? Să nu-mi spuneți că ați urmărit debutul cinematografic al regizorului de teatru Silviu Purcărete cu ”Undeva la Palilula”? Pun întrebarea astfel deoarece filmul nu e deloc comercial și posibil să nu fi suscitat mare interes decât celor curioși de cultural, iar voi trebuie că sunteți unii dintre ei :). De-asta mi-am rupt din timp să prezint acest film multipremiat recent la Premiile Gopo .

Pentru cei umblați pe la teatru, Silviu Purcărete este cunoscut îndeosebi din colaborările sale din ultimii 10 ani cu Teatru Național ”Radu Stanca” din Sibiu  și cu Teatrul Național din Craiova. Arhicunoscutele sale piese de teatru la aceste două teatre vorbesc mai mult decât o mie de cuvinte: A douăsprezecea noapte, Măsură pentru măsură, Furtuna (toate după Shakespeare) sau Faust (după Goethe), Metamorfoze (după Ovidiu) , Lulu (de Frank Wedekind)și D’ale Carnavalului  (I.L.Caragiale). Anul trecut, regizorul a debutat în cinematografie cu primul său lungmetraj.

”Undeva la Palilula” urmărește destinul lui Serafim (Dimény Áron), un doctor tânăr care primește repartiție pe termen scurt la un spital dintr-un ”orășel” pierdut pe harta țării, la Palilula. Motivul apariției sale aici se datorează mai ales decesului fostului doctor pediatru, nea Pantelică (Alexandru Georgescu).

TRAILER

Felul în care regizorul a ales să reprezinte Palilula cu tot cu populație, așezare și obiceiuri, nu poate să nu te ducă spre amintiri diverse (dacă ești trecut de o anumită vârstă și ai prins o anumită perioadă…), dar ceea ce frapează pe spectatorul tânăr este legătura care unește epoca luată spre reprezentare cu contemporaneitatea. Și-atunci, există la noi evoluție în acest sens? Evoluție uniformă nu există, e o utopie din start.

La Palilula, derizoriul apare mână-n mână cu lucrurile fantastice: în spital bolnavii sunt perfect sănătoși (a se compara cu situația actuală a miilor de asistați sociali) iar una dintre distracțiile lor favorite este să asiste la disecțiile de la morgă (vezi Știrile de la ora 5 ori ultimele videouri pe YouTube cu persoane care făceau poze ori se sărutau cu morții la noi în țară). Cât despre restul populației…e perfect imbecilă și adorantă, marginalizată-n beție, petreceri, orgii, imună, anesteziată. Indiferent de dezastrele care trec pe lângă ei, aceștia rămân la vechile metehne combinând o dualitate de sentimente și simțiri care-i ține uniți prin viciu.

Într-un final, Serafim ajunge să se adapteze la lumea din oraș și să fie încet, dar sigur, absorbit de ea.

Imagine

foto: ziuaveche.ro

Am avut plăcerea să urmăresc filmul în premieră națională (dacă nu mă înșel) la Sibiu, anul trecut și m-a fermecat din prima. Proiecția s-a ținut la Hala Balanța unde se ține și spectacolul premiat la Uniter, ”Faust”. Poate că față de astfel de producții ce gem a artă am o slăbiciune (prea mare), ori poate nici n-am simțit diferența dintre a urmări pe un ecran mare un film față de o piesă de teatru. Chiar dacă filmul n-a luat marele premiu la Gopo, am fost fericit pentru faptul că a fost nominalizat dar și recunoscut la mai multe secțiuni ale premiilor.

Pe lângă actori mari (Răzvan Vasilescu, Horațiu Mălăele, George Mihăiță) din distribuția filmului au făcut parte și actori ai teatrelor din Sibiu, Craiova și Iași cu care regizorul colaborează constant: Ofelia Popii (preferata mea actriță de la TNRS, trebuie să o spun, sâc!; în rolul Leana Mică), Cristian Stanca (Popescu Barză), Adrian Matioc (Chichi), Diana Fufezan Separanda), Anne Marie Chertic (Hermafrodita), Pușa Darie (Pixi Ochi Magic) , Valentin Mihali (Baiazid), Constantin Cicort (Niță Leonardo) ș.a. Părerea mea: urmăriți-l!

Imagine

foto: paginadefilm.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Paul Militaru

Photography Portfolio

gânduri însingurate

eu cu gândurile mele… şi… atât!

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

GEORGE SORIN VENETE

#vorbește, sufletul nu te va ierta niciodată pentru tăcere!

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

Gogea's Blog

"Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri." (Regele Mihai I de România)

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

MiCo

pagina oficială a autorului Mihai Cotea

Blogul unei cinefile

Filme, seriale, recenzii și recomandări

Onișoară Claudiu-Liviu Blog

Poezie, proză scurtă, articole, eseuri.

CLIPE DE RAI DIN IADUL MEU

SCRIE! Nu sta degeaba că degeaba stai

Fum de Ţigară

Simte,dar taci.Scrie.

Dintr-o suflare

Povești de suflet

Personaje de Basm

„Cărțile reprezintă umanitatea dată la tipar.” Barbara W. Tuchman

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close