În bloc

Cealaltă proză premiată la  concursul internațional” Portile Nordului ” , prima editie 2014, la sectiunea ” Votul publicului’ ‘, locul III

Gândim în bloc, trăim în blocuri. Este vreo legătură? Copil fiind, am trăit și am fost înconjurat pretutindeni de acești coloși reci de beton. În prezent sunt din nou parte a unuia din ei, mă ține captiv ca într-o placentă. Observând incidența lor crescută în ambele orașe dragi mie, nu pot să nu constat și efectele lor. Adevărul e că după perioada gri, nu cred să existe oraș care să nu aibă un număr însemnat de astfel de cazărmi de locuit. Că veni vorba de cazărmi… la ce duc cu gândul? La ordine!

Trăim în bloc și suntem obișnuiți să gândim lumea asemenea lui. Sigur, nimeni nu ne forțează, dar e mai simplu, deci mai atractiv. Fiecare cetățean în cămăruța lui, totul să aibă o ordine în societate. Nu putem gândi decât în condiții de ordine. Dezordinea sperie. Dezordinea e imprevizibilă și provoacă. Dar nu era o vorbă ce zicea ”în orice dezordine e o ordine”? Probabil o fi spus-o alt tip crescut la bloc… Între ordine și dezordine nu se poate pune egal, pentru că fiecare dintre ele duc spre altă direcție, te dezvoltă diferit, te marchează.

A fi ordonat, se zice, înseamnă să știi ce vrei de la viață, să ai principii solide și imobile, să fii o persoană de încredere (?), pe scurt, să gândești într-un anumit fel… și atât. Dacă ești dezordonat nu dai prea mari semne de încredere în fața celorlalți pentru că nu știu la ce să se aștepte de la tine, ești imprevizibil, maleabil și ai opinii (prea?) laxe. Diferența nu stă în a locui sau nu la bloc, ci în a gândi sau nu din bloc. Din bloc poți vedea un peisaj îndepărtat, o conversație neclară, oameni de departe pe care nu-i poți simți sau cunoaște decât ieșind afară din el. Da, dar afară e primejdia! E nesigur, un mediu labil, jungla… Și atunci e mai ușor să-ți formezi o opinie de la distanță, să judeci după aparențe, să fii superficial cu diferite persoane pentru că e mai sigur, fără riscuri… Riscurile angajează, te mobilizează să-ți pui problema altfel, e pentru ”dezordonații” din afara blocurilor.

Cu toții mergem în bloc… la mall, la biserică, la botez, la pomană, la orice eveniment ce implică comportamentul într-un anumit fel. Aici cuvântul de bază e ”conduita”. Și tot mergând în bloc la reprezentații și reprezentări diverse nu observăm că începem să ne comportăm după tipicul blocului. Suntem rigizi, fără ieșiri exterioare, plați, drepți, unghiuri de 90, tari pentru a păstra aparențele… ne transformăm în blocuri uneori, ne înghit spiritul și ne lăsăm pradă conformismului. Unde e libertatea? În alegere? În dezordine? Coborâți din bloc, e aer curat afară!

1656145_273390039491298_613353115_n

foto: gazeta-afacerilor.ro

Un răspuns la “În bloc”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: