SERGHEI PROKOFIEV
Rezumat:
Sergei Sergeyevici Prokofiev (23 aprilie 1891 – 5 martie 1953) a fost un compozitor, pianist și dirijor de origine rusă. Este considerat unul dintre cei mai apreciați compozitori ai secolului trecut. Printre creațiile sale se numără Dragostea celor trei portocale, suita Locotenentul Kijé, baletele Romeo și Julieta și Petrică și lupul. Portofoliul său numără șapte opere complete, șapte simfonii, opt opere pentru balet, cinci concerte pentru pian, două concerte pentru vioară, un concert pentru violoncel, o simfonie-concert pentru violoncel și orchestră, nouă sonate complete pentru pian.
A absolvit Conservatorul din Sankt Petersburg. La începuturi, compune foarte multă muzică pentru pian, însă la 1915, face o ruptură prin compunerea Suitei Scite, o compilație de melodii orchestrale create pentru balet, inițial. Pentru o perioadă, compune muzică pentru balet. Totuși, marea sa dragoste a fost opera. A compus, în această direcție, mai multe opere, printre care Jucătorul și Îngerul de foc. Cea mai cunoscută și de succes creație a sa, în acest sens, va rămâne Dragostea celor trei portocale.
După Revoluția Bolșevică, Prokofiev va părăsi Rusia cu „binecuvântarea” ministrului sovietic pentru cultură, Anatoli Vasilevici Lunacarski. Va călători și va locui, pentru o vreme, în SUA, Germania și Franța. Se căsătorește cu cântăreața spaniolă Carolina Codina, cu care va avea doi fii.
Marea criză din anii 30, îl va obliga să se restrângă la meseria de pianist, pentru o perioadă.
După mai multe vizite sporadice, se va întoarce definitiv pe pământurile natale, la 1936.
Invazia nazistă a URSS-ului îl întrerupe de la cel mai ambițios proiect al său. Transpunerea pe muzică a romanului lui Tolstoi, Război și pace.
În 1948 este atacat și acuzat de compunere de muzică „formalist anti-democratică”. Va fi forțat să compună și melodii pentru partidul comunist. Printre ele se numără creația De gardă pentru pace. Primește sprijin de la personalități notabile, precum Sviatoslav Richter și Mstislav Rostropovici pentru care va compune melodii și a noua sonată.
foto original: esm.rochester.edu
Traducere şi adaptare după un articol Wikipedia
Un răspuns la “Simfonia culturii – 39.”
[…] expresionism feroce și satiră socială, componente rezultate din influența lui Ceaikovski, Prokofiev, Mahler și […]
ApreciazăApreciază