Învățând, vom ști #semneledepunctuație (4)

Astăzi despre| [ ]; [ … ]; [ – ]

[ ] PARANTEZELE DREPTE/ PĂTRATE marchează un adaos în interiorul unei propoziţii sau al unei fraze.

!!! Dacă o frază este complet redată între paranteze, semnul de punctuaţie va fi pus înainte de închiderea parantezei.

  1. În acest caz, semnul se utilizează pentru a insera un text care conţine deja o intercalare între paranteze rotunde. Exemplu: „Actul vizat a fost modificat [a se vedea Regulamentul (CEE) nr. 3600/85].”
  2. În acest caz, semnul se utilizează pentru a încadra o intervenţie în interiorul unui text citat. Exemplu: „Curtea [Europeană a Drepturilor Omului] poate fi sesizată printr-o cerere de către orice persoană fizică.”
  3. În acest caz, punctele de suspensie încadrate de paranteze pătrate marchează lipsa unui cuvânt sau a unui fragment dintr-un text citat. Exemplu: „Şi mai întâi poezia este un product de lux al vieţii intelectuale, une noble inutilité, cum a zis aşa de bine Mme de Staël.[…]” (Titu Maiorescu, O cercetare critică asupra poeziei române de la 1867)

[ … ] PUNCTELE DE SUSPENSIE/ PUNCTE-PUNCTE este semnul grafic de punctuaţie care marchează o pauză mare în cursul vorbirii. Punctele de suspensie nu marchează sfârşitul unei propoziţii sau al unei fraze, ci indică, în general, o întrerupere în şirul vorbirii.

  1. În acest caz, semnul este folosit pentru a marca vorbirea incoerentă. Exemplu: Nu ştiu ce să spun… cred că are dreptate…poate că… sau nu…, dar, totuşi…
  2. În acest caz, semnul este folosit pentru a marca intenţia eului liric de a ne lăsa pe noi să terminăm gândul, ideea. Exemplu: „Sâmburele crud al morţii e-n viaţă… Şi-n mărire/ Afli germenii căderei. […]” (Mihai Eminescu, Memento mori)
  3. În acest caz, semnul este folosit pentru a marca lipsa unor propoziţii sau a unor fraze(pentru că se află între paranteze drepte/ rotunde) din acest citat. Exemplu: „Şi mai întâi poezia este un product de lux al vieţii intelectuale, une noble inutilité, cum a zis aşa de bine Mme de Staël.[…]” (Titu Maiorescu, O cercetare critică asupra poeziei române de la 1867)

[ – ] CRATIMA (LINIUŢA DE UNIRE SAU DE DESPĂRŢIRE) este semnul grafic de punctuaţie care se foloseşte pentru repetiţii, unele expresii sau numerale(care arată aproximaţia numerică).
Exemple: – în repetiţii: încet-încet a început să meargă. – în expresii: tura-vura, talmeş-balmeş etc.între două numerale, pentru a arăta aproximaţia numerică: două-trei zile, şapte-opt copii etc.

VA URMA

(c) prof. Aida Ionela Ștefan

sursa

foto original: Pixabay

prima parte, AICI

partea a doua, AICI

partea a treia, AICI

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: